Зашто је читање важно код деце млађег узраста: Развојне могућности књижевности у раном детињству

Читање је веома важан део свакодневног живота деце. Деци је потребно од најранијег детињства да посматрају и гледају сликовнице, да слушају песме и приче. Понакад нам се чини да су деца мала да би схватила смисао речи и сложене приче, међутим, читање има бројне бенефите за дечији интелектуални, али и емоционални развој.
Ево зашто је читање важно код млађе деце:

1. Развија језично-говорне способности
Читање песама и прича подстиче и богати дечији вокабулар али и помаже деци да развијају разумевање језика. Кроз слушање, деца усвајају нове речи и фразе што помаже њихову способност комуникације и изражавања.

2. Подстиче машту и креативност
Књиге подстичу развијање маште и креативности код деце. Нуде деци увид у различите светове, авантуре и ликове. Кроз читање деца сањаре и стварају сопствену имагинацију која је веома важна у интелектуалном
развоју.

3. Учи о емоцијама и социо-вештинама
Кроз приче деца могу да уче о важним аспектима социјалног живота. Приче често истичу емоционалне ситуације и социјалне интеракције, што помаже деци да разумеју осећаје других људи и развијају сопствене
друштвене вештине. Упознајући ликове из песама и прича деца уче о пријатељству, саосећању, о ономе што је добро и што није, о решавању конфликта и многим другим важним аспектима социјалног живота.

4. Развија концентрацију и пажњу
Редовно читање захтева фокусирање и пажњу што помаже у развијању концентрације код деце. Кроз редовно читање и слушање прича вежба се способност аудитивне перцепције,али и способност да деца мирно слушају што је веома корисно за касније учење и друге активности.

5. Јача везу између родитеља и деце
Читање у заједничењу ствара посебан тренутак повезаности родитеља и деце. То је лепа прилика да квалитетно проведу време, да разговарају о причи или песми, а то јача емоционалну везу и блискост родитеља и деце.

КЊИГА
„Ти се данас
, много мучиш
силне тајне
, да докучиш.

Али ако читаш,
, учиш,
сам ћеш моћи
. да одлучиш.

Шта је добро,
, а шта није,
У ком грму
, зло се крије.

Где станује
, оно право,
где се крије
. то рђаво.

Књигу узми
, у њој пише,
то што јесте
. и још више.

Аутор текста Јелена Ненадић,
Аутор песме Драгојла Ненадић

Можда вам се свиди